torsdag 11 december 2008

Lax Odling

Det är RUTTET att smolt behandlas så här illa samt att de föds upp på Vegetabilisk föda....
Dax att försöka påverka inköparna av smolt att de sätter högre krav på de som oldar smolten...
Någon som har något förslag om hur man påverkar inköparna av smolt alt; Odlarna...

Läs detta Examensarbete i sin helhet på Länstyrelsens hemsida

Saxat ur:
Examensarbete för naturvetenskaplig magisterexamen i Biologi
Ekologisk Zoologi, 30 hp, vt 2008
Zoologiska institutionen
Göteborgs Universitet
Handledare: David Johansson - LST
Johan Höjesjö - GU
Examinator: Malte Andersson

Odlingens ”struktur”

• Mycket påväxt i bassängerna. Rep och slangar hängde ner i vattnet i onödan
och skapade grogrund för påväxt.

• Vittrad betong i bassängerna. Bassängerna innehöll vittrad betong och
kanterna hade deformationer och urgröpningar på flera ställen.

• Skräp i bassängerna. Skräp så som snus och fågelfjädrar observerades i två
bassänger med fisk.

• Död fisk. Det låg död fisk på marken mellan bassängerna i olika grad av
uttorkning. Vissa fisktomma små bassänger med rinnande vatten innehöll även
död fisk.

• Allmän oordning. Det stod saker staplade över allt och verkstaden var inte
åtskiljd från bassängerna.


Fisken

• Sjuka, svårt svampangripna individer.

• Individer levererades med öppna klippsår (Bilaga 1, bild 3,4).

• Individer levererades med kraftig fjällresning.


Hantering

• Räkning inför försäljning skedde i torr och smutsig glasfiberränna (Bilaga 1,
bild 7).

• Grova handskar användes under räkning (Bilaga 1, bild 6).

• Färska fettfenerester från tidigare klippning fanns kvar i den ränna som
användes vid räkning (Bilaga 1, bild 7).

• Vid håvning av fisken tömdes bassängen tillslut så när som på några några
centimeter vatten. En del fisk fick därmed ligga i luft under lång tid medan
personal skrapade med håvar längs botten (Bilaga 1, bild 5).

När lastbilschauffören anlände visade det sig att datainsamlingen inte kunde fortlöpa
enligt samma metod som vid tidigare odlingar. Detta dels på grund av att odlingen,
enligt egen utsago, inte förfogade över något bedövningsmedel.

Istället fotograferades
fisk i samband med att den räknades inför en leverans. Räkningen av fisk skedde med grova handskar i en torr och smutsig glasfiberränna (Bilaga 1, bild 6,7).
Under fotograferingen upptäcktes färska fettfenor i glasfiberrännan.
Att de inte var torkade än tyder på att de klippts helt nyligen.
Samtidigt observerades färska sår på vissa individer (Bilaga 1, bild 3,4).
Detta ledde till misstankar om att klippningen skett alldeles nyligen.
Någonting som skulle vara ytterst olämpligt så nära leverans för utsättning.
Odlingen uppgav att fisken klippts i tre omgångar och att sista gången var den 7/4,
exakt en månad innan besöket.
Senare under dagen samlades prover in från Länsstyrelsen Värmlands läns utsättning av fisk i Vänern.
Detta för att undersöka misstankarna om att fettfeneklippning skett senare än odling 3 påstod.
Fyra individer avlivades och kyldes.
Dagen därpå fotograferades såren vid Göteborgs universitet.
Bilderna bedömdes av fil. dr. Johan Höjesjö vid Göteborgs universitet.
En bild som tagits på odlingen (Bilaga 1, bild 4) bedömdes även i form av blindtest av 5 personer vilka arbetar som forskare och tekniker inom laxforskning i Norge.
Nedan följer dessa personers uttalande om hur lång tid som förflutit mellan fotografering och klippning samt delar av epostkommunikation.
Utöver dessa uttalanden så anser även Johan Höjesjö att klippsåren ser färska ut.
Vurdering av tid siden klipping:
PG: timer til få dager
Tom: dager, få uker
Frode: timer/dager
Ivar-Helge: nylig, under 1 uke
Hvor personene som vurderte bildet er erfarne på sitt felt:
De har gjort en generell bedömning utan kommentarer men som du ser är de tämligen
eniga om att det inte handlar om fyra veckor. De här personerna har mångårig erfarenhet av laxodling och tillhör den internationella forskningseliten runt laxfrågor och odling.
PG är Ph.D. och arbetar med fysiologi, laxodling och missbildningar.
Tom är senior researcher, har arbetat med de flesta frågorna runt laxodling
(och andra arter) i snart 30 år.
Frode är Ph.D, arbetar med beteende, stress och vattenmiljö.

Ivar-Helge är ansvarig för den biologiska driften på Matre forskningsstationsom är
en av världens största marina forskningsstationer på lax. Han har varit med och
klippt samt märkt fisk hela livet och har förmodligen den största praktiska
erfarenheten av det här sällskapet.


Håper dette er ok for deg.
Vennlig hilsen
Frode
(pers. komm. Frode Oppedal, Institute of Marine Research, Bergen, Norway)
Hej
Utifrån all min erfarenhet så ser denna I princip nyklippt ut.
Inte äldre än max 1-3 dagar.
Det finns fortfarande rött koagelat (blir svart sen).
Ser ingen som helst migration av collagen celler (bindväv) från sidan som skall täcka sårytan initialt. De bildar först ett vitt lager som sen får en ökad inblandning av hud och igmentceller.
Här är kanterna fortfarande skarpa mellan vävnadstyper.
Dock skall påpekas att jag inte har specifikt studerat fettfenan,
men ser ingen anledning varför läkning skulle skilja sig markant just här från andra hudtäckta delar av fisken.

Mvh Anders
(pers. komm. Anders Kiessling, Professor in Aquaculture Nutrition, Dept. Animal and
Aquacultural Sciences, Norwegian University of Life Sciences)

----------------------------------------------------------------------------------

Det är RUTTET att Laxsmolt behandlas så här illa samt att de föds upp på Vegetabilisk föda....
Dax att försöka påverka inköparna av smolt att de sätter högre krav på de som oldar smolten...
Någon som har något förslag om hur man påverkar inköparna av smolt alt; Odlarna...

Läs detta Examensarbete i sin helhet på Länstyrelsens hemsida